Sfaturi incepatori

Reusitele incepatorilor

Sunteti interesati sa incercati un nou tip de curs de dans sau un nou hobby? Invatarea unui nou dans are multiple avantaje foarte importante: educa miscarile corporale, il tine in forma, persoana respective este mentinuta foarte interesata de dans si activitate fizica, presupunand asumarea anumitor riscuri atat pentru corp cat si pentru minte. In ciuda atator avantaje, multor oameni le este efectiv teama de a incerca ceva nou, din frica de a nu gresi intr-o maniera sau alta. Cu starea mentala corespunzatoare, va puteti bucura de viata de incepator :) !

Teama de esec

Se poate invata foarte multe despre viata de incepator, privind maniera in care copiii testeaza noi activitati. Acestia neavand idei preconcepute despre starea de esec. Cand copiii invata sa mearga, ei considera instinctiv faptul de a cadea a nu fi un esec ci un mod in care exerseaza spre perfectiune aceasta activitate. Tot ceea ce conteaza este faptul ca ei trebuie sa se ridice si sa incerce din nou.

A-ti lua un posibil risc de a pasi, de a lua cursuri de dans este doar dorinta de schimbare si autotransformare. Schimbarea este de natura pozitiva, dar cauzeaza de multe ori anumite conflicte interioare. Din pacate, ne temem de esec si de felul in care ne percep ceilalti, ne este frica sa incercam ceva nou. Relaxati-va! Este mai mult decat de inteles sa nu puteti realiza un anumit lucru intr-o maniera perfecta de la bun inceput. S-ar putea sa nu va simtiti confortabil intr-o sala de dans la inceput, dar acest lucru este general valabil pentru toti incepatorii. Cheia este a nu lasa gandurile sa preia control asupra dorintei de a invata. Greselile sunt naturale in procesul de invatare, si se poate invatat mult din ele. Trebuie sa va acordati destul timp pentru a va obisnui cu noua activitate.

Etapele invatarii

Chiar daca invatati incet sau mai repede, trebuie sa parcurgeti toate etapele urmatoare in momentul in care va apucati de dans:

Etapa nr 1: Inceputul.

Corpul va fi informat de cererile fizice ale noii activitati, incluzand folosirea corespunzatoare a energiei fizice, viteza, temporizarea si directia miscarilor. De exemplu, cand urmati un curs de dans, la primele ore, corpul va invata chinestezic (din punct de vedere al miscarii) cat de mare poate fi un pas de dans si unde trebuie pasit fara a fi nevoie sa va uitati unde calcati.

Pentu o invatare mai eficienta, o perceptie pozitiva a rezultatelor eforturilor dumneavoastra este cruciala. Daca faceti greseli sau nu prindeti miscarea atat de repede pe cat v-ati dori dumneavoastra, este important sa nu va spuneti: “O las balta! Nu sunt destul de bun pentru asta…” Trebuie sa va felicitati ca ati venit sa invatati ceva nou, si sa perseverati.

Etapa nr. 2: Exersarea activitatii

Aceasta perioada cere mai mult timp. In acest moment veti trece de la a va concentra asupra invatarii miscarilor, spre a le rafina si a le duce spre perfectiune, putand observa consistenta miscarilor voastre. Acum nu mai sunteti incepatori! Ati putea sa va simtiti destul de increzatori astfel incat veti dori sa abordati un nou nivel.

Etapa nr. 3: Atingerea nivelului avansat de practica

Cu un antrenor adecvat si cu foarte multa practica, va veti dezvolta o capacitate mentala si fizica de aptitudini pe care corpul dumneavoastra o sa si le aminteasca (este vorba in principiu de memoria musculara). Tehnica va fi eficienta, sigura si consistenta. Veti fi capabili sa nu ma treceti totul prin procesul mental si sa lasati miscarea sa curga. Va veti simti increzatori in sala de dans, sau pe ringul de dans – fie el unul al unei competitii sau al unei discoteci. Chiar daca mai pot aparea mici greseli, le veti considera ca fiind parte a procesului de invatare.

Pe locuri, Fiti gata, Start!

Sunteti dornici de a incerca o noua activitate sau un nou dans? Urmati acesti pasi si simtiti-va bine!

  • Alegeti un dans sau o activitate pe care v-ati dorit din totdeauna sa o incercati.
  • Gasiti-va un antrenor care poate sa va initieze in arta dansului intr-un mediu sportiv. Instructorul trebuie sa predea intr-o manierea logica, progresiva a miscarilor, sa fie rebdator si nu distant, sa confere o paleta ampla de incurajari, si sa va ajute sa va stabiliti scopuri realiste in cadrul evolutiei dumneavoastra.
  • Sa incepeti fara a avea asteptari sau prejudecati. Porniti doar cu gandul ca va veti simti bine incercand ceva nou.
  • Trebuie sa realizati ca aveti nevoie de feedback si indrumari ale unui instructor pentru a deveni profesionist. Daca va permiteti din punct de vedere financiar, luati lectii private sau achizitionati carti CD-uri si casete video din care sa va clarificati elementele tehnice.
  • Acceptati-va limitele dumneavoastra. Nu va suparati pe propria persoana, treceti mai departe si exersati pana atingeti scopul propus.
  • Bucurati-va de procesul acumularii abilitatilor tehnice si atletice!

« Inapoi

created by Antiq Design | www.antiq.ro